La Federació d’Àrees Empresarials de la Comunitat Valenciana, FEPEVAL, posa de manifest la terrible situació que s’està vivint en les àrees empresarials afectades per la DANA. En una primera avaluació duta a terme per FEPEVAL amb la col·laboració d’associacions i entitats gestores de parcs empresarials, s’ha determinat que almenys 50 àrees industrials, amb unes 6.800 empreses, han sigut afectades en diferents graus en tota la regió. En la majoria dels casos, les naus industrials han patit un impacte important, si bé encara falta informació detallada d’alguns parcs empresarials a causa de les dificultats d’accés.
Sent plenament conscients que la primera emergència és rescatar persones i trobar als desapareguts, des de la Federació es vol posar en valor la necessitat d’escometre com més prompte millor accions que permeten normalitzar la situació de les àrees empresarials, claus per a l’economia regional i per al benestar de les famílies de milers de treballadors. Per a això, s’està en contacte amb els gerents de les àrees empresarials afectades i en coordinació amb la Conselleria d’Indústria.
Diumenge passat, Diego Romá, president executiu de FEPEVAL, acompanyat per Carlos Peinado, gerent de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial La Reva de Riba-roja, van visitar el lloc de comandament avançat de Riba-roja per a avaluar l’impacte de la recent DANA als parcs empresarials de la zona. Durant la visita, es van unir a Robert Raga, alcalde de Riba-roja, Montse Cervera, alcaldessa de Loriguilla, la consellera d’Indústria, Nuria Montes, i el director general d’Indústria, Manuel Rosalén, en una trobada clau per a abordar la greu situació provocada pel temporal.
La DANA ha deixat un deixant de devastació als parcs empresarials de *Riba-roja, afectant el 85% de les 1.400 empreses situades en aquest territori industrial de 6 milions de metres quadrats. Les pèrdues materials són quantioses, amb nombrosos danys severs en les infraestructures empresarials i, lamentablement, la tragèdia també ha cobrat vides humanes.
Mobilitat dels treballadors
D’altra banda, la destrucció en la infraestructura de transport ha complicat la mobilitat dels milers de treballadors que diàriament es desplacen a aquestes àrees afectades. Les xarxes de metro, tramvia i quasi totes les línies de rodalia es troben greument danyades, la qual cosa, sumat a les dificultats en la xarxa viària, ha limitat les opcions de transport disponibles. Davant aquesta situació, FEPEVAL recomana a les empreses de les zones afectades implementar les següents mesures per a facilitar l’accés dels empleats i minimitzar l’impacte en l’operativa empresarial:
- Foment del teletreball.
- Implementació d’horaris flexibles.
- Ús compartit de vehicles per a optimitzar els recursos disponibles i reduir el trànsit.
Des de les àrees empresarials no afectades, s’ha expressat preocupació pels problemes d’accés de treballadors, els qui han vist reduïdes les seues opcions de transport públic. Les línies de metro i tramvia es troben fora de servei, i les línies d’autobús estan operant a la seua màxima capacitat, la qual cosa ha generat sobrecàrrega. Per això, se suggereix el reforç d’aquests serveis per a alleujar la situació.
Si bé la prioritat és assegurar l’accés dels serveis de neteja a les zones afectades, resulta fonamental habilitar la mobilitat en determinats horaris i amb una adequada informació per a evitar majors inconvenients en l’operativa empresarial i en el proveïment.
Des de FEPEVAL es continuarà monitorant la situació, mantenint el contacte amb les empreses i autoritats per a proporcionar el suport necessari en la recuperació dels parcs empresarials afectats i, de ser possible, en la restauració de la mobilitat i les operacions empresarials a la regió.