La Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana, FEPEVAL, ha mantingut una reunió amb la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE, per a coordinar les ajudes i actuacions en les àrees industrials afectades després de les devastadores pluges torrencials. En la trobada han participat el Director General d’Indústria, Manuel Rosalén, representants de més d’una desena d’associacions empresarials afectades per la DANA i de Ivace+i.
FEPEVAL agraeix el suport rebut de la Conselleria per a la contractació de serveis de neteja o el reforç en mobilitat i particularment l’esforç per a la comunicació contínua que s’està produint amb els gerents de les àrees empresarials afectades. No obstant això, s’ha destacat la necessitat d’una intervenció immediata als parcs empresarials de Catarroja i Paiporta, on encara no s’ha començat a treballar a causa de la priorització del nucli urbà.
Durant la reunió, el director general d’Indústria, Manuel Rosalén, ha informat que hui les contractes de neteja estan actuant en les àrees industrials de Riba-roja, Paiporta, Sedaví, Aldaia, Quart de Poblet, Algemesí i Massanassa. Segons Rosalén, ja s’ha actuat prèviament en uns altres i es té el compromís d’estendre aquestes actuacions a tots els polígons afectats, afegint que Catarroja i Paiporta seran atesos quan es tinga autorització per a poder accedir.
El president executiu de FEPEVAL Diego Romá indica que “amb tot respecte per la complicada situació en els nuclis urbans i entenent les prioritats establides, subratllem que en aquestes àrees industrials es concentren centenars d’empreses i milers de treballadors, l’activitat i la seguretat dels quals estan en risc sense una resposta ràpida i àgil. És urgent reactivar tots els polígons per a garantir la continuïtat de les empreses i l’ocupació en aquestes comarques que amb una forta base industrial”.
En la reunió també s’ha recordat la necessitat de comunicar immediatament la presència d’abocaments tòxics, aliments descompostos o productes químics en les àrees industrials perquè puguen ser retirats adequadament. Així mateix, s’ha ressaltat la necessitat de comptar amb més camions d’extracció d’aigua i de càrrega per a la retirada de materials dels carrers afectats. Un altre aspecte abordat ha sigut la seguretat en els polígons industrials, a causa de la proliferació de robatoris. Encara que alguns d’aquests actes no han sigut denunciats, se subratlla la importància de reforçar les mesures de seguretat per a protegir les empreses i els seus actius.
FEPEVAL i la Conselleria d’Indústria han assenyalat la importància de facilitar la mobilitat dels treballadors de les zones afectades, que s’està aconseguint mitjançant la implementació d’un servei de bus llançadora operatiu des de València fins a Beniparrell amb parades en la via de servei de la V 31, que permet el trasllat de treballadors cap a les àrees industrials en funcionament. La setmana vinent es reforçarà el servei per a cobrir rutes cap a Paterna i Almussafes, mentre que des dels parcs empresarials de Riba-roja s’ha sol·licitat connexió amb els municipis de la denominada “zona zero”, on resideix gran part de la força laboral.
FEPEVAL també continua promovent l’ús compartit de vehicles entre treballadors per a facilitar l’accés a les àrees industrials, apel·lant a la solidaritat d’aquells que disposen de vehicle propi per a reduir el trànsit i ajudar als qui manquen de transport.